Вести

Националне смернице за употребу лекова у току дојења

Националне смернице за употребу лекова у току дојења

Мајчино млеко, због идеалног садржаја свих потребних компоненту, представља најздравији начин исхране за оптималан раст и развој дојеног детета.

Постоје бројни докази о предностима дојења за свеобухватни развој и здравље детета, као и за здравље дојиље. Примена лекова у периоду дојења је у порасту и веома је значајно разматрање аспекта безбедности примене лекова на дојено дете. Познавање деловања и фармакокинетичких карактеристика лека, као и профила његових нежељених ефеката има суштински значај за одговарајући избор оптималног лека у оквиру разматране терапијске групе и за наставак дојења.
Министарство здравља Републике Србије, на предлог Републичке стручне комисије за подршку дојењу, именовало је Радну групу за израду Националних смерница за примену лекова у периоду дојења (у даљем тексту: Смернице). Циљ израде Смерница био је да се стручна јавност упозна са расположивим чињеницама о безбедности прописаних лекова, што би олакшало избор оптималног лека, управљање рационалном фармакотерапијом дојиља и омогућило безбедан наставак дојења током терапије. У Смерницама су разматране најчешће коришћене терапијске групе лекова чија се приме на, због присуства хроничних болести и акутних стања, може разматрати у периоду дојења. За израду Смерница коришћене су референтне базе података, Drugs and Lactation Database (LactMed) и E-lactancia, те међународни публиковани радови засновани на савременим на учним сазнањима о примени лекова у периоду дојења. У Смерницама је разматрана без бедност примене око 450 лекова из различитих терапијских група. Такође, представљени су подаци о безбедности примене биљних (лековитих) производа. Разматрана је и безбед ност примене вакцина, суплементације витаминима и минералима, контрацепције у перио ду дојења, примена радиолошких и нуклеарно-медицинских дијагностичких метода и утицај супстанци које изазивају зависност (алкохол, никотин, кофеин итд.). Верујемо да ће примена Смерница олакшати избор оптималног лека за дојиљу и тако омо гућити безбедан наставак дојења током терапије...

Наши партнери

Image

Дом здравља Кнић

Дом здравља обавља здравствену делатност на примарном нивоу која обухвата заштиту и унапређење здравља, спречавање и рано откривање болети, лечење, рехабилитацију болесних и повређених, превентивну здравствену заштиту.
Д. Михаиловић бр.5

Д. Михаиловић бр.5

Кнић, Србија
Телефон

Телефон

+381 34 510 124
е-Пошта

е-Пошта

dzknic@gmail.com
Радно Време

Радно Време

00-24ч