Cавети

ИНФЛУЕНЦА - ГРИП

Најчешћа питања

Шта је инфлуенца?

Инфлуенца- грип је акутно вирусно обољење респираторног тракта (горњих и или доњих респираторних путева), проузроковано инфлуенца вирусом обично А или Б типа. Симптоми се јављају након 18-72 часа од инфекције. Обољевање прати јако повишена темература, главобоља, болови у грлу, мишићима, зглобовима и кашаљ. Кашаљ је често тежак и продужен, а остале манифестације болести се саме повлаче и до оздрављења долази после 2-7 дана.

Код већине људи пролази без компликација, до којих долази код старијих особа са хроничним болестима и смањеном отпорношћу организма. Најчешће комликације су бронхитис или секундарна бактеријска пнеумонија. Грип зато представља ризично обољења за стара лица и хроничне болеснике.

Инфлуенца - грип представља много озбиљније обољење од обичне прехладе, коју прате само кијавица, водњикаве очи и иритација грла и ови симптоми су само од стране горњих респираторних путева и обично без повишене телесне температуре и болова у мишићима.

Пацијент оболео од грипа је инфективан 3-5 дана од појаве симптома а код деце је и до 7 дана. Једина превенција обољевања од грипа је правовремено давање вакцине. Након добијања вакцине заштитни имунитет се ствара у року од 3 недеље.

Како се лечи?

Као и код многих вирусних обољења лечење треба почети што пре. Терапија је симптоматска, парацетамол за снижење телесне температуре, болова у мишићима и главобоље. Стари и хронични пацијенти, сва лица са смањеном отпорношћу организма и случају продужених симптома захтевају надзор изабраног лекара.

СКРИНИНГ - ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ

Скрининг представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији. Најчешће малигне болести у Србији су: рак плућа, дојке, дебелог црева, грлића материце и простате.

Код великог броја малигних тумора резултати лечења у великој мери зависе од узнапредовалости болести у тренутку постављања дијагнозе. Уколико се болест раније открије, утолико су резултати лечења бољи.

Поред малигних, болести које најчешће угрожавају здравље становника Србије су: депресија,дијабетес, као и кардиоваскуларне болести.

Нездрав начин живота довео је до тога да Србија буде на трећем месту у Европи по смртности и броју оболелих од срчаних обољења, а број оболелих од депресије је у порасту и очекује се да она буде 2020. године међу најчешћим болестима.

НАШИ ПАРТНЕРИ

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Дом здравља обавља здравствену делатност на примарном нивоу која обухвата заштиту и унапређење здравља, спречавање и рано откривање болети, лечење, рехабилитацију болесних и повређених, превентивну здравствену заштиту.

info@dzknic.rs

+381 34 510 107

Кнић бб. - Србија

© 2022 Дом здравља Кнић. Сва права задржана. Сајт израдио ANDROS.rs